Юшки

Юшки — рідкі страви типу супів, бульонів. Юшками називалися м'ясні й рибні відвари, які слугували основою для більшості рідких страв. Юшкою також називали такі відвари, вже заправлені картоплею, локшиною чи галушками. Таку ж назву мали овочеві й квасоляно-горохові супи. Супи, заправлені крупами, називалися, поряд із крупниками, юшками з крупою. Найпопулярнішою була юшка з курятини з локшиною. На Середньому Подніпров'ї вона обов'язково входила до складу урочистих трапез. У наші дні ця назва залишилася переважно за відваром із риби, за рештою ж варіантів все активніше закріплюється назва суп.

Рецепт грибної юшки

Потрібно: 3 літри бульйону, 0,5 кг білих грибів (можна печериць), 300 домашньої сметани ( вершків), 200 гр. вершкового масла, 1 велика або 2 маленькі цибулини, 5 столових ложок борошна.

Пасероване борошно розвести в невеликій кількості бульйону. Цибулю посмажити на вершковому маслі, гриби змолоти, обсмажити (протушкувати), додати цибулю, масло, сметану. Все протушкувати і вилити в бульйон.

Сіль,перець, кріп,петрушка  за смаком.