4-10 березня (2013) - "Всеїдний" тиждень

Vseyidnyy tyzhdenТиждень перед Масляною називається "Всеїдним" (також Загальниця, Суцільний, Переступний, «Рябий» тиждень). Цього 2013 року ми святкуємо його 4-10 березня.

Весь тиждень за церковним уставом можна їсти скоромне, не є винятком середа і п'ятниця.

Впродовж усього «Всеїдного тижня» наші предки, особливо на вихідні, ходили в гості та частували одне одного, гамірно катались на запряжених кіньми санях, парубки та дівки залицялись один до одного, влаштовували різноманітні забави та розваги. В суботу по обіді жінки та чоловіки організовували колективні складки чи сходки. Молодь гуляла окремими гуртами на вечорницях у шинку або в якійсь із хат, бо ж із настанням Великого посту будь-які розваги припинялись. 

Зрештою «Всеїдний тиждень» тому і називався «всеїдним», що всі намагалися досхочу наїстись усіляких страв із м’яса (ковбас, сальтисонів, паштетів, холодців, кручеників, печені та копченої шинки), запиваючи це все варенухою та іншими хмільними настоянками та наливками. Обрядовою стравою в цей час вжалися вареники з сиром у сметані, а не млинці.

В цей час заколювали свійських тварин. Однією з причин святкування м’ясного тижня вважається також недостача харчів для худоби, тому частину домашніх тварин господарі змушені були заколоти. Крім того, це був останній тиждень, коли можна було ще відсвяткувати весілля, адже після «Масляної» (Колодія) заборонялось їсти не тільки м’ясні, але й молочні страви. Одразу після свята Колодія починався Великий піст. З перебірливих та вередливих у їжі людей кепкували: «Ось прийде до Вас "Великий піст", то всім прижме хвіст».

«Всеїдний» тиждень закінчується Неділею блудного сина.

Народні прикмети:

  • Якщо на Всеїдному тижні зі стріхи висять довгі льодові бурульки, «бджола мідна буде» (буде багато меду).
  • Якщо на цьому тижні курка нап'ється води з калюжі — чекай теплої, погідної весни.
  • Якщо виє хуртовина — «Всеїдна в гості їде!»