Вареники

Вареники — одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою. Остання могла бути пісною чи скоромною — залежно від християнського календаря. Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені й товчені сухофрукти (сушину), варену квасолю, горохове пюре, пшоняну чи гречану кашу й навіть борошно. Борошняна начинка була типовою для Полтавщини та Південної Чернігівщини. Для цього підсмажували сало, доки воно не перетворювалось на суху жовту шкварку, і у киплячий смалець, розмішуючи, додавали борошно.

До вареників із сиром, фруктами чи ягодами додавали сметану або ряжанку. Запивали їх холодним свіжим або кислим молоком. У повсякденному меню українського селянина вареники зустрічалися нечасто, вони були окрасою недільного й святкового столу. Вареники входили також до складу урочистих трапез (весілля, хрестини, поминки, гостини, храмові свята), їх варили на толоку й обжинки. Вареники були обов'язковою стравою, котру несли молодій дівчата-дружки на другий день весілля, а жінки — породіллі. При цьому примовляли: Щоб повна була завжди, як вареник. У цих випадках вареники символізували продовження роду.

  • ПРИГОТУВАННЯ ТІСТА ДЛЯ ВАРЕНИКІВ:

Тісто для вареників приготовляють з пшеничного борошна, води, яєць і солі. Причому воду слід брати холодну, а не теплу, оскільки холодна вода довше тримає вологу, тісто довго не висихає і при виготовленні, вареників добре злипається. Тісто ж повинно бути середньої густоти, бо густе тісто важко розкачувати, а також важко ліпити з нього вареники.Щоб зліпити вареник напівокруглої форми, з розкачаного тіста склянкою вирізують круглі коржики, кладуть на середину начинку і зліплюють напівкруглі краї вареника.

Зліплені вареники кладуть у таку кількість підсоленої киплячої води, щоб вони могли вільно варитися. Вареники вважаються готовими, коли вони після 5—6 хвилин варіння спливуть на поверх­ню води. Після цього шумівкою виби­рають їх у друшляк, дають стекти воді, а потім перекладають у сотейник або каструлю, поливають розігрітим вершко­вим маслом і злегка струшують, щоб ва­реники покрились жиром і не прилипа­ли один до одного. Залежно від того, з яким фаршем приготовлені вареники, при подачі на стіл їх поливають маслом, посипають цукром або окремо подають сметану

Для   виготовлення   тіста   для   вареників   на 3  склянки пшеничного борошна — 0.75 склян­ки води, 1 яйце,  0.5 чайної ложки солі.

  • ВАРЕНИКИ З СИРОМ

Сир для вареників беруть найсвіжіший, пропускають його крізь м'ясорубку або протирають крізь сито, додають сирі яй­ця, цукор, сіль, все добре змішують, після чого роблять вареники. Готові вареники кладуть гарячими на та­рілку, поливають маслом і, коли потріб­но, щоб були солодкими, посипають цук­ром, змішаним з товченою корицею, і окремо подають збиту сметану.

Для начинки — 800 г сиру, 0.5 склянки цукру, 2 яйця.

 

  • ВАРЕНИКИ З М'ЯСОМ

М'ясо відокремлюють від кісток, нарізу­ють дрібними шматочками і тушкують до готовності з невеликою кількістю во­ди (на 1 кг м'яса—1 склянку води). Готове м'ясо пропускають крізь м'ясо­рубку, змішують з дрібно посіченою ци­булею, сіллю і меленим чорним перцем. Після цього м'ясо вдруге пропускають крізь м'ясорубку, добре вимішують і роблять вареники.
Готові вареники подають гарячими і по­ливають розігрітим, вершковим маслом або підсмаженим шпиком із шкварками.

Для начинки — 1кг м'яса, 2 цибулини, 4 горошини чорного перцю.
 
  • ВАРЕНИКИ З ПЕЧІНКОЮ І САЛОМ


Печінку обчищають від плівок, відварю­ють, пропускають через м'ясорубку ра­зом з вареним свинячим салом, додають дрібно посічену підсмажену цибулю, пе­рець, сіль, добре перемішують і роблять вареники.
При подачі на стіл гарячі вареники по­ливають розігрітим вершковим маслом.

Для начинки — 700 г печінки, 100 г сала, 2 цибулини, 4 горошини чорного перцю, 2 ст. ложки масла.

 

 
  • ВАРЕНИКИ З ЛІВЕРОМ


Серце і легені добре промивають, нарі­зують невеликими шматками, кладуть у каструлю, додають сіль, вливають воду (на 1 кг ліверу — 1 склянку води), за­кривають посудину покришкою і туш­кують до готовності. Після цього лівер пропускають через м'ясорубку, змішу­ють із злегка підсмаженою дрібно по­січеною цибулею і роблять вареники. При подачі на стіл поливають вершко­вим маслом.

Для начинки — 1кг ліверу (серце і ле­гені), 2 цибулини, 4 горошини чорного перцю.

 


  • ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ


. Обчищену й промиту картоплю відварю­ють, протирають, змішують з підсмаже­ною дрібно посіченою цибулею, заправ­ляють сіллю і меленим перцем. З тіста і заправленої картоплі роблять варени­ки, варять їх 5—6 хвилин у підсоленій киплячій воді, виймають на тарілку, по­ливають гарячою олією і подають до столу.

Для начинки — 1кг картоплі, 2 цибу­лини, 4 ст. ложки олії, 4 горошини чорного перцю.




  • ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ І ГРИБАМИ


Картоплю обчищають, відварюють, про­пускають крізь м'ясорубку, додають злегка підсмажену дрібно посічену ци­булю, мелений перець, сіль, січені варені гриби і все добре змішують. Із тіста і картоплі роблять вареники і варять їх. При подачі на стіл вареники поливають олією з підсмаженою цибулею.

Для начинки — 1кг картоплі, 2 цибу­лини, 4 ст. ложки олії, 100 г сушених грибів, 4  горошини чорного перцю.

 

 
  • ВАРЕНИКИ З КАПУСТОЮ


Квашену капусту віджимають від соку, а свіжу обчищають, промивають і дрібно шаткують. Підготовлену капусту тушку­ють до готовності, додаючи половину жиру, томату, води або бульйону. Потім додають злегка підсмажену цибулю, ко­рені, сіль, цукор, все змішують і знову підсмажують, щоб капустяна начинка трохи підсохла. Із тіста і заправленої капусти роблять вареники і варять їх. При подачі на стіл готові вареники поли­вають олією, змішаною з підсмаженою цибулею.

 

Для начинки — 1кг капусти квашеної або свіжої, 2 ст. ложки жиру, 1 ст. ложку цукру, 4 горошини чорного перцю, 2 цибу­лини.

 


  • ВАРЕНИКИ З КАПУСТОЮ ТА ГРИБАМИ


Віджату від соку квашену капусту або шатковану свіжу капусту тушкують до готовності, додаючи масло і бульйон, в якому відварювались гриби. Цибулю дрібно січуть, злегка підсмажують на маслі, додають дрібно посічені варені гриби, підсмажують все разом ще 4-5  хвилин. Тушковану капусту змішують з підсмаженою цибулею і грибами, до­дають сіль, мелений перець і добре пере­мішують, після чого роблять варе­ники.Перед подачею на стіл вареники поли­вають розтопленим вершковим маслом.

Для начинки — 900 г квашеної капусти або 1 кг свіжої, 100 г сушених грибів, 2 ст. ложки вершкового масла, 2 цибулини. 4 го­рошини чорного перцю.



 
  • ВАРЕНИКИ З КВАСОЛЕЮ  І  ГРИБАМИ


Квасолю перебирають, промивають, роз­мочують, варять до готовності, відціджу­ють відвар і протирають крізь сито або пропускають крізь м'ясорубку. До під­готовленого пюре додають дрібно посі­чену і злегка підсмажену цибулю, дрібно посічені відварені гриби, мелений перець, сіль і все добре перемішують. При подачі на стіл вареники поливають розтопленим вершковим маслом.

Для начинки — 1,5 склянки квасолі, 2 ст. ложки жиру, 100 г сушених грибів, 2 ци­булини, 4 горошини чорного перцю, 1 ст. лож­ку солі, 4 ст. ложки вершкового масла для поливання.

 

 
  • ВАРЕНИКИ З ГРИБАМИ


Гриби замочують до повної м'якості, варять у підсоленій воді, відкидають на сито, січуть ножем або пропускають крізь м'ясорубку, змішують з дрібно по­січеною і підсмаженою на маслі цибу­лею.Готові вареники варять, відкидають на сито, дають обсохнути, перекладають у каструлю, обливають розігрітим маслом, ставлять в духовку на кілька хвилин і подають на стіл.

Для начинки — 100 г сушених білих грибів, З цибулини, З ст. ложки вершкового масла.



 
  • ВАРЕНИКИ З РИБОЮ

Судак або щуку обчищають, відділяють філе риби від кісток і шкіри, дрібно сі­чуть, додають дрібно посічену і злегка підсмажену цибулю, сіль, мелений пе­рець, розмочений у воді білий хліб, про­пускають крізь м'ясорубку і роблять ва­реники з цією начинкою.

Для  начинки — 300 г судака або щуки, 1  цибулину, 6 ст. ложок олії, шматок білого хліба завбільшки з половину курячого яйця, 2  горошини чорного перцю.




  • ВАРЕНИКИ З ПОЛУНИЦЯМИ


Полуниці промивають, перебирають, від­ривають плодоніжки, пересипають цук­ром і ставлять на 25-30 хвилин у хо­лодне місце, потім відкидають на сито або друшляк і відціджують сік. До готових вареників подають відцідже­ний полуничний сік або поливають сме­таною. Таким же способом готують ва­реники з суницями або малиною.

На 3 склянки пшеничного борошна — 0.75 склянки води, 1 яйце, 4 склянки полу­ниць, 0.5 склянки цукру.



 
  • ВАРЕНИКИ З ВИШНЯМИ АБО ЧЕРЕШНЯМИ


Тісто розкачують не дуже тонко, щоб утримати вишні всередині вареника. Вишні перебирають, відривають плодо­ніжки, виймають кісточки, кладуть у по­судину, пересипають цукром, дають по­стояти протягом 25-30  хвилин і від­кидають на сито або друшляк, щоб від­цідити солодкий сік, який подають до готових вареників.

Так само виготовляють вареники з ви­шень з кісточками. В цьому випадку вишні перебирають, відривають плодо­ніжки, обмивають холодною водою і об­сушують. Готові вареники обережно виймають з киплячої води, щоб не розірвати обо­лонку. Вареники з вишнями подають до столу з відцідженим солодким соком або по­ливають розтопленим маслом і посипа­ють цукром.Окремо подають сметану.

На    З    склянки    пшеничного    борошна – 0.75 склянки води, 2 яйця, 4 склянки вишень, 0.5 склянки цукру.



 
  • ВАРЕНИКИ З ЯБЛУКАМИ


Тісто приготовляють звичайним спосо­бом, тільки збільшують у два рази нор­му яєць і розкачують тісто не дуже тонко. Яблука беруть спілі, найкраще паперівку, тонко зрізують з них шкіроч­ку, розрізують на половинки, видаляють насіння з серцевиною, шаткують солом­кою і пересипають цукром, дають соку трохи стекти. Можна яблука злегка по­сипати меленою корицею. Готові вареники при подачі на стіл по­сипають цукром, але найкраще їх поли­ти медом.

На 3 склянки борошна — 0.75 склянки води, 2 яйця, 800 г свіжих яблук, 0.5 склянки цукру.



 
  • ВАРЕНИКИ ІЗ СВІЖИХ СЛИВ


Сливи промивають, виймають кісточки, дрібно нарізують, пересипають цукром і дають постояти 25-30  хвилин, після чого відкидають на сито і відціджують сік. Готові вареники подають на стіл і по­ливають   відцідженим   соком   із   слив.

Для начинки — 700 г свіжих слив, 0.5 склянки цукру.

 

 
  • ВАРЕНИКИ З СУШЕНИМИ СЛИВАМИ


Сушені сливи промивають у теплій воді, заливають кілька разів киплячою водою, поки не будуть м'які. Після цього сливи вибирають з води на сито, підсушують, охолоджують, виймають кісточки, кожну сливу посипають цукром і роблять ва­реник, трикутної форми з цілою сливою. Можна також після видалення кісточок відварені сливи дрібно нарізати і пере­сипати цукром. При подачі на стіл вареники посипають цукром і окремо подають сметану.

Для    начинки — 300   г   сушених   слив, 0.5  склянки цукру, 0.75 склянки сметани для поливання.



 
  • ВАРЕНИКИ З МАКОМ


Мак заливають окропом і зливають сміт­тя, що спливло наверх, потім вдруге заливають окропом і залишають на 10-15 хвилин. В цей час воду підігрівають, але не кип'ятять. Після цього мак від­кидають на сито і, коли стече вода, пере­кладають у посудину і розтирають. Роз­тертий мак змішують з цукром і про­довжують розтирати ще 4-5 хвилин. Далі роблять вареники і відразу ж кла­дуть їх у киплячу підсолену воду, бо тісто швидко розмокає від води, якою насичений мак.

Готові вареники подають на стіл з цук­ром або медом.

Для     начинки — 1.5 склянки маку, 0.5 склянки цукру.

 


  • ВАРЕНИКИ ГРЕЧАНІ З СИРОМ


"У кипляче молоко  або  воду всипають сіль, борошно і заварюють тісто. Свіжий сир протирають крізь сито, до­дають цукор, сирі яйця, сіль і добре ви­мішують. Підготовлене тісто беруть невеликими шматочками, роблять на долоні круглий тонкий коржик, кладуть на середину сир, складають удвоє і роблять вареники півкруглої форми. Вареники варять у підсоленій воді про­тягом 10-12 хвилин. При подачі на стіл гарячі вареники по­ливають    маслом    і    окремо    подають сметану. У тепле тісто додають яйце і добре роз­мішують.

На 2 склянки гречаного борошна — 0.5 склян­ки молока або води, 1 яйце. Для начинки — 600 г сиру, 0.5 склянки цукру, 1 яйце, 0.75  склянки сметани, 2 ст. лож­ки вершкового масла.

 


  • ВАРЕНИКИ З ГРЕЧАНОГО і ПШЕНИЧНОГО БОРОШНА З СИРОМ


Пшеничне і гречане борошно просіва­ють, змішують, додають молоко або во­ду, цукор, яйця, сіль, замішують прісне тісто і розкачують шаром в 1-1,5 мм і завширшки 5-6 см. Сир протирають крізь сито або пропу­скають крізь м'ясорубку, кладуть цукор, яйця, сіль і добре вимішують. Із тіста й сиру роблять вареники і варять їх. При подачі на стіл поливають маслом.

На 1.5 склянки пшеничного і 1.5  склянки гречаного борошна — 1 склянку молока або води, 1 ст. ложку цукру, 1 яйце. Для начинки — 800 г сиру, 0.5 склянки цукру, 1 яйце, 2 ст. ложки вершкового масла, 0.75 склянки сметани.