Гарбузова каша

Гарбузова каша. Гарбузи вирощували у кожному без винятку селянському господарстві. Печений або варений гарбуз споживали майже цілорічне — завдяки можливості тривалого зберігання. Гарбузову кашу готували у такий спосіб: очищений від насіння та шкірки гарбуз різали на невеликі шматки, заливали коров'ячим, а в піст маковим чи конопляним молоком і варили до готовності. Приварене пшоно з'єднували з вареним гарбузом в однаковому співвідношенні, розмішували й запікали. Готували гарбузову кашу  і запечену з яйцями — запіканку, бабку.

Запечена гарбузова каша  була атрибутом недільного меню, а звичайну готували на повсякдень. У наші дні гарбузова каша  роблять також із рисом або манною крупою.